Årets Kvinna 2017

Årets Kvinna 2017
Nikoo Bazsefidpay, Tandläkare och klinisk handledare i käkkirurgi  Karolinska Institutet får SWEA priset där hon utses till Årets Svenska Kvinna.

Hur startade det hela?
Nikoo kom till Sverige från Iran när hon var 13 år gammal och efter att tagit sin tandläkarexamen ville hon delta i Tandläkare Utan Gränser men upptäckte snabbt att det inte fanns. Vad gör man då? Jo hon startade Tandläkare Utan Gränser 2008 och är sedan dess ordförande i styrelsen. Hon har åkt ner flera rundor och älskar sitt arbete som tandläkare.

Tandfakta: ”Hur känns det att få priset som Årets Svenska Kvinna 2017?”

Nikoo: ”Jag är ärad och glad över utmärkelsen, men först och främst över att vår organisation Tandläkare Utan Gränser uppmärksammas för arbetet vi gör i världen. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta på detta sätt många år framöver och hjälpa så många människor som  möjligt.”

Juryns motivering
”Nikoos grundande av Tandläkare utan gränser bidrar till att gamla och unga i fattiga länder får tillgång till svensk tandvård vilket resulterar i bättre hälsa och ett bättre liv. Genom att exportera både akut tandvård och förebyggande tandvårdskunskap sprider organisationen en bättre tandhälsa i världen samtidigt som den sätter Sverige på kartan. Nikoo, som brinner för sin organisation, är en stark och orädd svensk kvinna som på ett utmärkande sätt för fram Sverige av i dag ute i världen och därför är en värdig mottagare till utmärkelsen Årets Svenska Kvinna 2017.”  Källa: TLUG

Text: Jashar Samadi

Comments are closed.